TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI

07.02.2019 1790

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI

Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektörü, ülkemizde hızla yayılan ve genişleyen, sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile doğal gaz sektörü stratejik bir endüstri  olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde ısınma amacıyla kullandığımız doğal gazın dışa bağımlı olarak kullanılması, mevcut kaynaklarımızın kısıtlı oluşu ve doğal gazın özelliği itibarıyla diğer yakacaklardan birçok üstünlüğünün olması, doğal gazın etkili ve verimli kullanılması ile ilgili özel tedbirler alınmasını gerektirmektedir.

Gaz ve tesisat sektöründe, ülkemizde doğal gazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı oluşmaktadır. Ayrıca  gaz  yakan  cihazların imalatını  yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri bu dalda büyük oranda servis elemanı ihtiyacını oluşturmaktadır.

Soğutma  ve  iklimlendirme,  insan  hayatının  rahat  ve  konforlu  yaşam  sürdürebilmesi  için vazgeçilmez  bir  sektördür.  Teknolojinin  gün  geçtikçe  ilerlemesiyle  birlikte  ülkemizde soğutma  ve  iklimlendirme  alanları  da  buna  paralel  olarak  gelişmektedir. Doğalgazın kullanıma başlamasıyla meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır. Tesisat işlerinin yapılabilmesi için küçük sermaye yeterli olmaktadır. En önemli iş yapabilme kriteri, mesleği bilme ve montaj yeteneğidir. İnsanlar var oldukça bu mesleğe duyulan ihtiyaç da hep var olacaktır.

Okulumuzda Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

1.Soğutma ve İklimlendirme Sistemleri Dalı

2.Tesisat ve Enerji Sistemleri Dalı

1.SOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DALI

Klima sistemleri elemanının sahip olması gereken, klimaları kurma, bakım ve onarımını yapma yeterlikleri  kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında, klima sistemleri ve soğutma sistemleri elemanı mesleğinin

yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Görevleri:

- Klima konulacak yere uygun cihaz seçimi ve keşif yapmak,

- Sistem montajını yapmak ve sistemi devreye almak,

- Arıza tespitlerini ve onarımlarını yapmak.

- Soğutma sistemleri bakım, onarım ve montajını yapmak

2. TESİSAT VE ENERJİ SİSTEMLERİ DALI

Isıtma ve sıhhi tesisatçısının sahip olduğu, yapılara ısıtma ve sıhhi

tesisat döşenme ve bakım onarım yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında ısıtma, gaz yakıcı cihazlar (bakım onarım), sıhhi tesisat mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek  amaçlanmaktadır.

Görevleri :

Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçıları aşağıdaki görevler yerine getirirler.

. İş planı yapmak,

. İş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak,

. Çelik, bakır, plastik boruları montaja hazırlamak ve monte etmek,

. Oksi asetilen ve elektrik ark kaynağı ile boru kaynağı yapmak.

. Kat kaloriferi tesisatı ve ısıtıcı montajını yapmak,

. Kazan dairesi tesisatını çekmek,

. Boyler, eşanjör kolektör bağlantılarını yapmak,

. Doğalgaz kolon hattını, daire içi boruları döşemek,

. Sayaç ve yakıcı cihazların montajını yapmak,

. Yakıcı  cihazların  montajı,  bacalı  cihazların  montajı,  kumanda  kontrol  ve  güvenlik,

elemanlarının montajı ve elektrik bağlantılarını yapmak,

. Doğalgaz projesini okumak, uygulamak ve yardımcı elemanlara uygulatmak,

. Boru ve ara elemanların flanşlı birleştirmesini yapmak,

. Devir daim (sirkülasyon) pompası tanımak ve değiştirmek,

. Bakım ve onarım işlerini yapmak,

. Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmak.

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANININ EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme Alanından mezun olan öğrenciler, meslek yüksekokullarının; Doğal Gaz, Isıtma Ve Sıhhî Tesisat, İklimlendirme Ve Soğutma, Sıhhî Tesisat, Tesisat Teknolojisi, Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümlerinde eğitim hayatını sürdürebilirler. Ayrıca, Üniversitelerin; Teknolojisi Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliğini bitirdikleri takdirde mühendislik unvanını almakta ve istedikleri takdirde pedagojik formasyon derslerini alarak Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Öğretmeni olmaktadırlar.