Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

26.12.2018 5825

 

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

       Mobilya ve İç Mekan Tasarımı; işlevsel özellikleri ile mekânları kullanışlı hale getiren, estetik değeriyle de yaşadığımız ya da çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli ortamlar haline gelmesini sağlayan bir alandır. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkartmaktır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçlerde kullanılmaktadır.

       Türkiye'de Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanındaki işletmelerin çoğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerdir. Son yıllarda, geleneksel yöntemlerle üretim yapan bu atölyelerin yerini tam donanımlı fabrikalar almaya başlamıştır. Sektörde büyük ölçekli işletmelerin artması rekabeti ve kalite yarışını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük firmaların ürettikleri mobilya ve dekorasyon ürünleri uluslararası kalite standartlarını yakalamıştır. Bu alandaki ihracat kapasitesi de günden güne artış göstermektedir.

       Müşteri ilişkileri, ürün bilgisi, uluslararası ticaret, iş organizasyonu, tasarım, lojistik, danışmanlık, pazarlama ve bilgi/iletişim sistemleri konusunda kişilerin sahip olması gereken mesleki yeterlilikler artmakta ve bu yeterlilikler ürün ağırlıklı sistemlerden hizmet ağırlıklı sistemlere doğru bir kayma eğilimi göstermektedir.

 

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER ve DALLAR 

        Meslek eğitimi, endüstri meslek liseleri ve teknik liseleri ile çok programlı liselerin Mobilya ve İç mekan tasarım alanında verilmektedir. Bu alanın altında 5 adet dal bulunmaktadır;


1- MOBİLYA VE İÇ MEKÂN RESSAMLIĞI 
2- İÇ MEKÂN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ 
3- MOBİLYA SÜSLEME SANATLARI 
4- MOBİLYA İSKELETİ VE DÖŞEMESİ 
5- AHŞAP DOĞRAMA TEKNOLOJİSİ

 

İÇ MEKAN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ DALI

 

       İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi alanı, hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan, çizen, ölçülendiren, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önemlerini alan, malzemeyi seçen, şablon, kalıp, numune hazırladıktan sonra makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek sabit ve hareketli mobilya yapan ve bu mobilyaları kontrol eden meslek elemanıdır.

   

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Mobilya ve İç Mekan Tasarım teknisyeni olmak isteyenlerin; 

- İş Ahlakına sahip,
- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,                                                                                                                                  - Yaratıcı ve estetik görüş sahibi,
- Güzel sanatlara ilgi duyan,
- Şekil çizebilme yeteneğine sahip,
- Yeniliklere ve eleştiriye açık,
- El becerisine sahip , göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilen,
- Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, Renkleri ve şekilleri ayrıntıları ile algılayabilen,
- Bedence sağlıklı,
- Tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş,
- Dikkatli ve tedbirli,
- Başka insanlarla iyi iletişim kurabilen,
- Sabırlı, işbirliğine açık ve sorumluluk taşıyabilen kimseler olması gereklidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 

- Mobilya ve İç Mekan Tasarım teknisyeni, mobilya, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üreten atölye ve fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.
- Mobilya İç Mekan Tasarımı teknisyenleri mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler
-Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de etkilemektedir. Gelişmiş elektronik cihazlarla daha karmaşık, küçük parçalar daha kısa zamanda ve daha kaliteli üretilebilmektedir. Bu durum mobilya ve dekorasyon ürünlerinin çeşitlenmesine ve üretimin hızlanmasına neden olduğundan mesleğin gelişimini olumlu yönden etkilemektedir. Ağacın yerini tutabilen ürünlerin geliştirilmesi ve bunun çeşitli kalıplarla (örneğin: plastik sandalyeler, masalar, dolaplar) kullanıma sunulması ise bu mesleği olumsuz olarak etkilemektedir.
-İnsan nüfusunun hızla artması ve bunun yanında da barınma ihtiyacının artması sebebiyle, bu konutların ihtiyacı olan sabit ve hareketli ahşap mobilyaların imalatları kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ahşap sanayini geliştirmek, üretimi kaliteli ve ucuz imal etmek için çaba sarf edildiği sürece Mobilya ve İç mekan tasarım alanına talep devamlı olacak ve mezun kişilerde iş sıkıntısı çekmeyecektir.

 

 

 

EĞİTİM VE KARIYER İMKANLARI

 

        Mesleki eğitim orta öğretimde, Mobilya ve İç Mekan Tasarım ana meslekleri altında İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi alt meslek dalında verilmektedir.

 

        Meslekle ilgili Ön Lisans Eğitimi; Meslek Yüksekokullarında Alanlarının devamı olan 2 yıllık Bölümler;

 

1)      Eser Koruma

2)      İç Mekan Tasarımı

3)      Mimari Dekoratif Sanatlar

4)      Mimari Restorasyon

5)      Mobilya ve Dekorasyon

6)      Ormancılık ve Orman Ürünleri

7)      Endüstri Ürünleri Tasarımı

8)      Görsel İletişim

9)      Oto Boya ve Karoseri

 

        Meslekle ilgili Lisans Eğitimi Teknoloji Fakültesi adı altındaki 4 yıllık Bölümler;

1)      Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği

2)      Orman Endüstri Mühendisliği

3)      Görsel Sanatlar